Thuiszitters

Zit uw kind thuis?

Als gespecialiseerd leraar zorg en gedragsexpert richt ik mij voornamelijk op kinderen (6 t/m 18 jaar) die om diverse redenen niet naar school gaan; thuiszitters. In samenwerking met de school, ouders en de diverse ketenpartners wordt begeleiding op maat ingezet met als uiteindelijk doel dat ieder kind zijn weg weer terug vindt naar school of een andere passende plek. Vanuit mijn visie gezien, ga ik er te allen tijde vanuit dat geen enkel kind ’s ochtends naar school (of dagbesteding) gaat met het idee om vandaag eens even flink dwars te liggen en het leven van andere kinderen, leerkrachten/docenten en/of begeleiders te verpesten. Kinderen willen niets liever dan “erbij” horen en als een kind dwarsligt of zelfs probleemgedrag vertoont zie ik dat als een signaal. Het kind geeft in feite een kreet om hulp. Het is aan mij, als deskundige de oorz(a)ak(en) hiervan uit te zoeken.

Achtergrond

Vanuit mijn praktijkervaring heb ik mogen ervaren dat het merendeel van de kinderen goed mee kan komen als het gaat om het reguliere programma. Los van het feit dat ik door verschillende brillen naar kinderen kijk, weet ik dat er kinderen zijn die het reguliere aanbod ontzettend moeilijk vinden. In de meeste gevallen krijgen deze kinderen een eigen leerlijn of komen zij terecht op het speciaal (basis)onderwijs. Hier krijgen ze een aangepaste leeromgeving aangeboden waar ze zich verder kunnen ontplooien.

Helaas geldt dit niet voor alle kinderen. Ondanks deze interventies en mogelijkheden blijft het aantal thuiszitters – in het bijzonder voor kinderen met gedragsproblemen- helaas toenemen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het juiste resultaat kan worden bereikt, mits in samenwerking met de school, ouders en de diverse zorginstanties, de juiste omgeving wordt gecreëerd.

“Peggy is een super fijne, betrouwbare collega geworden in een korte tijd. Betrokken, bevlogen en vooral een heel fijn mens om mee te werken. Vanuit haar werk als leerkracht heeft ze zich in een paar maanden tijd opgewerkt tot vaste waarde in het team ‘Maatwerk’ , het project van Zorgpraktijk ULCO en Bureau Drost. Haar pedagogische en didactische kennis gecombineerd met erg veel geduld maken van haar een erg goede kracht!”

Eric Drost

Eigenaar, Bureau Drost en De Huiswerkkamer